Hırsız Alarm Sistemleri

Elektronik güvenlik sistemleri çatısı altında bulunan giriş kontrol sistemleri, günümüzde devlet ve özel sektördeki tüm kurum ve kuruluşların çeşitli güvenlik sorunlarına karşı çalışanlarını ve ziyaretçilerini denetim ve kontrol altına almaları için vazgeçilmez bir güvenlik sistemi haline gelmiştir. Personel, ziyaretçi veya kötü niyetli kişilerden kaynaklanabilecek olumsuz olayları engellemenin ilk adımı, kişilerin sadece izin verilen alanlara girebilmelerini sağlamaktır.

Giriş kontrol sistemi, temel olarak kişinin kimliğini, giriş zamanını ve nereye gireceğini belirlemekte, denetlemekte ve uygulamaktadır. Binaların sayısı, büyüklükleri, kullanıcı sayısı ve kullanım amacı da sistemin güvenlik boyutunda belirlenmesi için önemli etkenlerdir. Oteller, rezidanslar, alışveriş merkezleri, hastaneler, eğitim kurumları, metro ve tren istasyonları, hava alanları, askeri tesisler hatta hapishaneler birbirinden farklı güvenlik gereksinimlerine sahiptir.

Binaya en uygun sistemin uygulanabilmesi için bir dizi tespit ve değerlendirme çalışması yapılmalıdır. Bu çalışmanın ana maddelerini aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür. • Bina analiz edilerek izleme ve raporlama gereksinimleri belirlenir.

• Uygulanacak güvenlik tedbirleri belirlenir ve sistemin binadaki görüntülü kamera sistemi, yangın alarm sistemi, otomasyon sistemi, asansör sistemi gibi sistemlere uyumu için gereksinimler belirlenir. • Güvenlik senaryoları tartışılır, can emniyeti gereksinimleri ile herhangi bir uyumsuzluk olup olmadığı araştırılır ve eğer bir uyumsuzluk varsa giderilecek çözümler belirlenir.

• İleriye yönelik büyüme ve genişleme gereksinimleri değerlendirilir. Giriş kontrol sistemlerinde her farklı kişi için farklı yetki seviyeleri de belirlenebilmektedir. Bu sayede binadaki tüm personelin ve dışarıdan gelenlerin hareketi kontrol edilebilmekte ve gerektiği takdirde kullanılacak mekânlara, gerek zaman kısıtı gerekse giriş kısıtı getirilebilmektedir. Giriş kontrol sistemlerinde personel ve ziyaretçilerin bilgileri tutularak güvenlik senaryolarının uygulanmasını sağlayan çeşitli güvenlik yönetim yazılımları da kullanılmaktadır. Sistem, kişinin belirlenen yetkiler kapsamında hareket etmesini sağlayarak yetki dışına çıkması durumunda güvenlik merkezine çeşitli alarm düzeylerinde ikazlar gönderebilmektedir.

Giriş kontrol sistemlerinin, yukarıda belirtilen işlevlerin yanı sıra gelişen teknoloji ve artan talepler doğrultusunda farklı kullanım şekillerine de uyumlu olarak çalışması gerekmektedir. Günümüzde biyometrik sistemlerle uyumlu olarak kullanılmaya başlandığı gibi, personelin devamlılığını kontrol eden sistemlerin, ziyaretçilerin bina içerisindeki çeşitli yerlere girişlerini de kontrol eden aynı zamanda yüksek güvenliğin gerekli olduğu noktalarda, kart okutulmasının yanında kameralardan alınan görüntülerle, sistemin veritabanında bulunan fotoğraf bilgisini kontrol ederek maksimum güvenliğin sağlandığı noktalara gelinmiştir.

Dâhili ağ ve internet ortamlarından kontrol edilebilmeyle birlikte, dünyanın herhangi bir bölgesinden haberleşme ve entegrasyonu da sağlanabilmektedir. Bina giriş kontrol sistemlerinde farklı kullanım alanları için farklı çözümleri olmasına karşın, temel olarak sistemde akıllı kartlar, yakınlık (proximity) kartlar, mifare kartlar gibi geçiş alanında kullanılan Bina Giriş Kontrol Sistemleri 46 yetkilendirilmiş kartlar ve bu kartları okuyan donanımlar, parmak izi tanıma alanında kullanılan parmak izi okuyucu, yüz tanıma sistemi gibi biyometrik sistemler ve hidrolik bariyer, mantar bariyer, kollu bariyer ve daha pek çok modelde bariyer sistemleri ile turnike sistemleri, kapı kontrol sistemleri gibi mekanik elemanlar bulunmaktadır. 

Kişi odaklı olan bu kontrol sisteminin en önemli özelliği kişinin bina girişini yaptıktan sonra da izlenebilmesidir. Yetkisi dâhilinde bina içerisindeki hareketi sağlanmakta ve yetki dışına çıkması engellenmektedir. Günümüzde en çok kullanılan Kişi giriş kontrol sistemleri çeşitlerini iki alt başlık altında sıralayabiliriz:

• İnsan Kontrol Sistemleri

o Turnikeli Sistemler

o Kartlı Sistemler

o Biyometrik Sistemler (Parmak izi, iris-retina, ses tanıma, yüz tanıma vb.) 

 • Eşya Kontrol Sistemleri

o Dedektörlü Sistemler

o X-Işını Sistemler

1200+ kişi bizimle çalışmaktan memnun. Ya Siz bizimle çalışmak istermisiniz?